Skip links

Entra en vigor la nova ordenança de terrasses de l’Ajuntament de Barcelona

cafe-zurich

Des d’aquest dimecres ha entrat en vigor  la nova Ordenança de Terrasses que en regula la implantació a l’espai públic i n’unifica fins a 24 d’existents, tot i que permetrà l’ordenació singular de 32 espais –com La Rambla i el passeig de Gràcia-

 La norma ha tirat endavant amb el suport del Govern municipal de CiU i del PP, i el vot en contra del PSC, ICV-EUiA i UpB –grup que inclou ERC–, i l’amenaça del Gremi de Restauració de denunciar la normativa per permetre obrir terrasses a establiments de degustació –com ara forns i xarcuteries– ha agrit el debat.

Els tres grups contraris a la norma han advertit el govern de la possible denuncia, per la qual cosa el tercer tinent d’alcalde i responsable d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha responsabilitzat l’anterior executiu socialista del “desgavell” amb la degustació, que Javier Mulleras (PP) ha precisat amb el fet que ja es permetien terrasses a aquests locals en zones de la ciutat com l’Eixample.

Es permet que puguin demanar terrassa els establiments assimilats a la restauració –de degustació– si compleixen estàndards com ara adaptar els lavabos als discapacitats: el govern estima que podran se’n beneficiar un terç d’aquests locals, uns 830 dels 2.500 que calcula el Gremi de Restauració, però el PP creu que n’hi ha 269, i els contraposa als 15.000 de restauració.

La socialista Assumpta Escarp ha criticat que l’ordenança completa la “trilogia neoliberal” dels acords CiU-PP, que ja formaven el Pla d’Usos de Ciutat Vella i la marina del Port Vell, i el líder d’UpB, Jordi Portabella (ERC), i Janet Sanz (ICV-EUiA), han promès que després de les eleccions municipals del maig del 2015 treballaran per derogar la norma de terrasses.

Vives creu que serà “molt beneficiosa per a tothom”, per fomentar l’activitat econòmica i la convivència amb els veïns, i al tram final de la tramitació, s’ hi han incorporat aspectes com tenir més en compte els discapacitats, la qual cosa inclou que es fixa un ample mínim lliure a les voreres per passejar d’1,80 metres –se n’havien previst 1,50–.

Els establiments afectats per una obra pública de més de 30 dies estaran exempts de pagar la taxa de la terrassa, es crea el mòdul bàsic (d’una taula i quatre cadires) i el reduït (taula i dues cadires), i l’Ajuntament permetrà les terrasses enganxades a façanes només als xamfrans, de manera que respectarà que continuïn les d’establiments com el Zurich de la plaça Catalunya.

Les terrasses han proliferat amb la crisi, i hi ha 4.341 llicències, un 11% més que el setembre del 2011, quan n’hi havia 3.882; a partir de l’1 de gener els horaris d’obertura aniran de diumenge a dijous de 08.00 a 24.00 hores, i els divendres i les vigílies de festiu de 08.00 a 01.00, i el mòdul bàsic serà d’una taula i quatre cadires, i n’hi haurà un de reduït format per una taula i dues cadires.

MORATÒRIES I NOVA TAXA

Tot i això, l’ordenança s’aplicarà progressivament fins al 2021, de manera que més enllà d’aspectes generals, els locals tindran fins a l’1 de gener del 2015 per adaptar-se a les distàncies mínimes, fins al 2016 perquè la terrassa s’ubiqui davant de l’establiment, fins al 2017 pel que fa als lavabos, i els locals del port de Barcelona i el Port Olímpic podran fer-ho fins al 2021.

Al ple també s’ha aprovat una taxa de nova creació de 220 euros per tramitar una llicència de terrassa en espais privats d’ús públic, és a dir, en punts com els porxos d’en Guifré i la plaça Reial que fins ara no pagaven taxa, i que ha tingut els mateixos vots que l’ordenança de terrasses.

Opinions

  1. Post comment

    Si vols menjar a pmerira lednia de mar, el millor; les Palmeres.Personalment recomano el mene7u de 25€ aprox. Tot i que, pots gaudir de molts tipus de menfas de peix i marisc de qualitat a la Re0pita, sense dubte, el menfa de 25€ de les Palmeres respf3n amb excelb7le8ncia la relacif3 qualitat-preu.L’arrf2s de llame0ntol e9s immillorable. c9s el plat que me9s m’agrada!! Genial!!Aaaahhhh,el peix i marisc sf3n frescos, directament de la mar o de la llotja al teu plat.Molt molt molt recomanable.

    Permalink

Join the Discussion